Morgonens Twitterfejd

Kära läsare, har ni någonsin blivit så irriterade på någon random jeppe på Twitter att ni har kastat telefonen i väggen? Det var nämligen något jag fick uppleva i morse. Min telefon överlevde (och det var väl tur, för det är helt emot mina principer att skaffa en ny telefon vart och vartannat år).

Vad hände i morse då?

Jo, jag morgon-scrollade lite löst på Twitter bara (lagom underhållning till morgonkaffet samtidigt som jag kan hålla mig uppdaterad om det som händer i världen), när jag fick syn på en amerikan som uttalade sig om hur höga skatter Sverige har. Hon malde på om hur förfärligt och orättvist det är att inte få behålla majoriteten av sin lön, att inkomstskatten i Sverige är på 65-70 %. Naturligtvis var jag tvungen att korrigera alla felaktigheter i hennes påståenden. Vi har inte så hög inkomstskatt.

Saker eskalerade. Personen hävdade att hennes källor (amerikanska, högervridna nyhetsartiklar!) var mer trovärdiga än information direkt från skatteverkets sida. Flera amerikaner, höginkomsttagare vad jag förstod, lade sig i och slängde med sina översittarattityder och skeva världsbilder. Varför skulle någon vilja betala för att andra ska få sjukvård och skola? Varför skulle barn få äta gratis i skolan? Varför skulle man ta hand om de utsatta i samhället? Nej, de skulle minsann hellre välja att behålla de mesta av sina intjänade pengar och tillhöra en av världens största ekonomier, än att betala långt över hälften i skatt bara för att försörja giriga latmaskar som ska fuska till sig gratispengar.

Vad i h-vete? De enda som fuskar i dagens samhälle är dessa rikemansgubbar och deras storföretag. Det har vi ju sett – hur många högt betalda politiker är det som har fuskat med sitt boende nu? Medan fattiga individer inte får en krona i försörjningsstöd för att betala hyra och mat.

Jag blev arg. Min telefon åkte i väggen. Det kanske är dags att ta en paus från Twitter.